Lyrstolen från Selma Lagerlöfs Mårbacka
Stolen finns på Mårbacka i Värmland .............
Stolen kommer från Kalmartrakten Tyget kommer från Kalmar Hemslöjd Den är tillverkad av bonad björk
På 1800-talet kom den lite svulstiga Empirstilen i Napoleons Frankrike. Den omvandlades i Tyskland till Biedemeierstilen och i Sverige till Karl Johanstil.
Skala 1:10
Stolen kostar 85:00 SEK Miljö 1:12 2-pack 140:00 |
Mårbacka, Selma Lagerlöf, lyrstol
Selma Lagerlöf växte upp på Mårbacka som då var en mindre herrgård i Värmland. Selma utbildade sig till lärare och jobbade på ett flickläroverk i Landskrona. Sin första bok skrev hon där med inspiration från herrgårdslivet i ungdomen, och diverse olika skrönor från Värmland. "Gösta Berlings saga" blev hennes stora genombrott som författare, och hon kunde nu så småningom ägna sig åt sitt skrivande på heltid.
Efter faderns död måste man sälja Mårbacka. Selmas syster var gift i Falun och även modern flyttade dit. Också Selma flyttade till Falun, där hon skrev "Nils Holgersson" med skånsk inspiration. Selma fick Nobelpriset, i litteratur, år 1909.
I Falun kunde Selma köpa sig en liten gård (som nu är riven), samtidigt blev Mårbacka till salu, efter att ha bytt ägare 8 gånger. nobelpriset gjorde att Selma kunde köpa tillbaka Mårbacka, renovera och bygga om/till. Arkitekten Isac Gustaf Clason ritade det nya Mårbacka. (Clason har även ritat Östermalmshallen, Hallwylska palatset och Nordiska Museet i Stockholm) Selma kunde även återköpa en del av möblerna från barndomshemmet.
Ett Lyr-möblemang, vitmålat hade Selma i sitt hem i Falun. Till Mårbacka skaffade Selma nya Lyr-möbler i Biedemier- Karl- Johanstil. Dessa är tillverkade av bonad björk, och är enkla vackra möbler. Snickrade i Kalmartrakten och med tyg från Kalmar Hemslöjd........... Totte...
|