Jenny Linds stol

                                                              

Fredrik Paulsen är en ung formgivare som ställer ut på Röhsska museet i februari 2019. Då museet öppnar igen efter några års renovering.

Fredrik har en utbildning från Royal College of Art i London och Beckmans College of Design i Stockholm. Han har jobbat mest med trä och möbler på ett mycket annorlunda sätt, där hantverket har varit viktigt.

Han är även medlem i hantverksgruppen LIVE..............

 

 

                          Från år 2018

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..   

 

 

                                                             och i skalan 1:12 men då i 2-pack

 Stolen kostar  130:00 SEK                I skalan Miljö 1:12 245:00

                                                            skalan 1:7,5  225:00

 

 

 

https://www.nordiskamuseet.se/

 

 

Sångerskan Jenny Linds stol

 

Stolen är tillverkad på 1840-talet i en stil som brukar kallas biedermeier, en mer borgerlig variant av empirens möbelmode. Stolen, som ingår i en serie om åtta, är gjord av polerad björk och har såväl originalstoppning som originalklädsel i behåll. Den är stoppad med spån och klädd med röd och vit halvylledamast.

 

Stolen har tillhört den svenska operasångerskan och internationella superstjärnan Jenny Lind (1820-1887). Hon gjorde succé på den europeiska operascenen och hade även stora framgångar i USA. I mitten av 1800-talet var hon en av världens mest hyllade operasångerskor. Hennes klara sopranstämma trollband publiken och hon lanserades som ”den svenska näktergalen”.

Nordiska museet NM.0217550