Sista Pinnen
 

 

"Sista Pinnen" Nesto stol

                                                              

Den här stolen är framtagen inför, Nationalmuseums
nyöppning, efter en lång ombyggnadsperiod.
Tanken har varit att efterlikna cafédelen av museet
vid en konstnärsatelje.................
Stolen är stapelbar, den har referens till och har
inspirerats av stolar ritade av arkitekten
Sven Markelius på 1930-talet.

 

 

                          Från år 2019

 

 

Skala 1:10    Byggsats....vattenskuren..      Finns även i Skala 1:7,5

 

 

Stolen kostar  95:00 SEK       I skalan Miljö 1:7,5  140:00 SEK

 

 

Skala 1:12    Byggsats....vattenskuren..

 

 

Stolen kostar  150:00 SEK      ( I skalan Miljö1:12 är det 2 stolar per kuvert)

 

 

 

www.pinnstolen.se

 

 

 

 

 

 

 

_______"Sista Pinnen" Nesto pinnstol

 

De Svenska Pinnstolarna kom på 1850-talet.

Henriette Killander, Hooks herrgård söder om Jönköping, påstås vara den som införde pinnstolen från Amerika. Hon lät snickaren Daniel Ljungqvist, i Hagafors, tillverka pinnstolar efter sina anvisningar.

 

1870 började Per Johan Andersson tillverka pinnstolar i  Kvarngården, Svenarums socken. Han var 28 år, då han började tillverkningen med en enkel trampsvarv. Träet torkades i en bakugn. Stolarna såldes sedan monteringsfärdiga till snickare och målare i Jönköping. Priset för ett dussin stolar var 15 kr. Hur modellen kom till Per Johan är lite oklart, kanske gick han som snickarlärling i Hagafors och lärde sig snickra där.

 

 

I början av 1700-talet tog Georg III en promenad i slottet Windsors omgivningar, den här typen av stolar fanns där i allmogehem och på bykrogar. Han blev så förtjust i modellen att han beställde en uppsättning stolar till slottet. Winsorstolar blev nu populära bland adeln i England, och kom även över, och blev populär, i kolonin i Amerika. Thomas Jefferson satt i en Winsorstol när han 1776 undertecknade USA:s självständighetsförklaring.

 

1876 flyttade P.J. Andersson sin pinnstolsfabrik till Malmbäck. 1882 kom flytten till Nässjö och pinnstolar blev en storindustri. Nässjö stolfabrik, men smeknamnet ”Pinnen”, gav arbete åt många Nässjöbor. Fabriken lades ner 1992. Efter minskad efterfrågan och några konkurser var fabriken då i Norsk ägo. Detta var en av ”Pinnens” sista stolmodeller.