Björn Bergs pinnstol för Emil i Katthult, Lönneberga Björn Bergs runda slagbord för Emil i Katthult, Lönneberga Linas pigsffa, Emilböckerna från Katthult, Lönneberga Hästen Lukas, Emilböckerna från Katthult, Lönneberga, trolldegsbak Kossan Rölla, Emilböckerna från Katthult, Lönneberga, trolldegsbak (dubbelbrev)









                                                                            













































 
 
          Här nedanför ligger texterna i lite större stil och som kan google översättas till andra språk

Hejsan, här kommer ett försenat stolklubbsbrev!

 

Det är ett bord som kommer denna gången, och det är fortsättningen på pinnstolen som ni fick i förra utskicket. Och inspirationen kommer från Björn Bergs illustrationer i böckerna om Emil och Ida i Katthult, av Astrid Lindgren. Runt bordet går det att placera 6 stolar och jag hoppas att det i framtiden skall gå att köpa 6 pinnstolar + bordet som en större byggsats med en Björn Bergillustration på kuvertet. Men då måste det först skrivas något slags copyright kontrakt. Själv tycker jag ju att de här första möblerna blev väldigt bra och att de möbler som jag nu gjort under 10 år också har blivit väldigt bra. Preliminärt har man lovat att jag får göra 3 möbler till under hösten. Men så klart gäller det att de kuvert med möbler som jag sänt till Vimmerby med de här 3 första modellerna går att sälja lite grann i sommar. 2013 fyller Emil 50 år och om det hela går min väg så hoppas jag att det skall finnas byggsatser av både Emils hyvelbänk, kanske även hans häst, ko och griseknoen. Det här med djuren är ännu bara vilda ideer, som kanske inte fungerar, vi får se. Men ni kan vara beredda på att årets sista stol blir en ko i stället………….

 

Illustrationen här ovanför är inspirerad av en bild som Björn Berg ritat som finns på omslaget till ”Alf Henrikssonsällskapets” årsbok 2010 som heter Björn Berg i Alf Henrikssons sällskap . I sommar har Stockholmsbilder av Björn Berg visats på Stadsmuseum vid slussen. Björn Berg måste ha varit en av de mest produktiva illustratörer/tecknare som vi haft här i landet. Och i alla bilder lyser hans underbara humor igenom. I Emilböckerna har Astrids och Björns humor gift sig och blivit något speciellt.

 

Ibland känner man sig som riddaren här ovanför, som tur är så kommer det en och annan stolklubbsmedlem bakom och uppmuntrar, köper stolar, och hjälper till…………                     

 

Björn Berg  (1923—2008)

Astrid Lindgren (1907—2002)

 

På 60-talet när Astrid Lindgren höll på med sin första bok om Emil i Lönneberga, fann hon i boken Nordiska huvudstäder (Rabén & Sjögren) en liten pojke som åkte med Djurgårdsfärjan, tecknad av Björn Berg.

 

Astrid ringde upp och fick tala med Björns fru Eva, som fick sig uppläst första kapitlet om Emil. ”Han hade runda blå ögon och ett runt, rödblommigt ansikte och ljust ulligt hår”. Men det är ju precis vår son Torbjörn utropade Eva!

 

Björn tog sin folkabuss åkte till Lönneberga i Småland för att känna av miljön. Han tecknade oavbrutet i flera dagar och sov i bussen. Kläder tecknar Björn på Nordiska museet.

 

Så åker familjen till Arild på sommarlov. På kvällarna läste Björn högt för sina barn ur Emil-manuskriptet. Tidigt på mornarna var bästa tiden för Björn att teckna. 1963 kom första Emil-boken. Det blev 3 böcker om Emil + bilderböcker med akvareller.

 

”Stolklubben”

 

På 1990-talet gjorde jag hantverksmässigt leksaker i egen verkstad. Jag brukade jobba en månad sedan åkte jag runt och sålde ut lagret till daghem och förskolor. Sedan var det till att åka hem och snickra nytt.

Leksakerna var en blandning av plåt och trä, det var tåg bilar och traktor.

 

Men så märkte jag att mina leksaker bara var pojkleksaker, jag borde göra något även för flickor. Så kom den första stolen till, Hjärterstolen. Sedan fortsatte jag och gjorde några stolar här hemifrån. Min fru jobbade som lärare och fick leasa en dator genom skolan. Min son var byggnadsingenjör och visade hur man ritar CAD. Mina 5 första stolar visade jag upp på en FORMEX-mässa i ”Centrum för Konst och Hantverks” samlingsmonter.

 

Försäljningen gick inget vidare. Sista dagen gick en grupp med 5 japaner förbi. En av dem hittade mina byggsatser och ropade tillbaka sina kompisar. De handlade rätt bra för sitt varuhus i Tokyo. Men det viktigaste var att medan japanerna handlade så stod några försynta människor vid en pelare och kollade. De kom från Drottningholm slott och skulle få Kejserligt besök till sommaren. Så de tittade lite på vad japanerna var intresserade av på Formexmässan. Så blev jag inbjuden till Drottningholm och vi mätte upp en stol i personalens fikarum, på pappersduken i fikarummet mallade vi av stolen. Det blev ”Den Svenska Modellen”. Fick även göra modeller till Skansen och Norrgavel redan första året. År nr 2 beslutade man vid ett släktmöte på Carl Larsson-gården att jag fick göra miniatyrer av deras stolar. Sedan dess är det cirka 20 olika museer som låtit mig göra deras stolar.

 

Redan första året var det några kompisar som föreslog: ”Kan man ha en bokklubb så kan man väl ha en stolklubb” och det gick bra, år 2004 hade

Stolklubben 400 medlemmar. Tyvärr har antalet medlemmar minskat sedan dess. Flest medlemmar försvann efter stormen Gudrun, då Telia lämnade oss utan telefon och bredband i närmare ett halvår. Samtidigt fick jag göra Bruno Mathssons stolar även stolar från Källemo och Swedese……..

 

Sista årens försök att göra byggsatser av hus har ju blivit riktigt bra. Men rent kommersiellt har det floppat. Husen är väl för dyra och det finns för få kunder, för hus, i Sverige. Ni som är uppkopplade kan ju gå in på min hemsida och följa år för år vilka stolar det blivit. Och även se husen.

 

När jag började den här stol resan för 10-11 år sedan, då hade jag aldrig använt en dator. Nu i mogen ålder får man väl se sig som lite av en data-nörd. Allting som gäller mina stolar ligger i datorn, som fortfarande är den min fru köpte för 11 år sedan. Hemsida, stolritningar, bygganvisningar, kuvert och stolklubbsbrev. Allt finns i datorn och beställningarna är E-brev.

 

Årets modeller har ju handlat om Emil och Katthult. Jag hoppas att det skall ge en återkoppling till det jag gjorde på 90-talet, som ju var leksaker. När jag började göra stolar trodde jag ju att det var för barn, med det blev ju i stället en vuxenhobby. Nu hoppas jag att Emil skall hjälpa till så att även barn bygger mina modeller…………                              Totte…………………..